Spring til indhold

Hvordan laver man egne strikdesigns?

    Hvordan gør man så, hvis man selv vil designe strik? Det er ikke nemt, men det er heller ikke umuligt. Det eneste, som det faktisk kræver, er tålmodighed.

    Her får I min opskrift til at lykkes med selv at designe opskrifter.

    1. Tegn en til flere skitser. Det behøver ikke at være et mesterværk, men du skal ud fra skitsen være i stand til at bestemme garn og anvendte teknikker.
    2. Vælg garn (Skal det være uld, merino, bomuld – måske med noget mohair?) og pindestr. (Skal det være let eller tæt?)
    3. Find ud af, hvad dit design skal måle. Her skal du bruge mål som bredde, længde, overvidde (brystmål), mål på ærmer (fra skulder og ned og fra ærmegab og ned) og bredde på ærme. Skal du strikke bukser er det selvfølgelig nogle andre mål, men det er vigtigt at tage højde for så mange mål som muligt. Du kan f.eks. finde noget tøj i garderoben, du kan måle, men du kan også vælge at kigge på andre strikkeopskrifter for at se, hvad de har af mål. Du skal dog være opmærksom på bevægelsesvidden (vælg 5 – 10 eller 15 cm, alt efter om du ønsker dit strik skal sidde tæt – normalt – løst), hvis du måler dig selv eller tøj fra din garderobe, som f.eks. er lavet af bomuld.
    4. Lav en strikkeprøve med det garn, som du har valgt på mindst 10 x 10 cm og gerne større. Kig på banderolen til din garnnøgle for at finde ud af, hvor mange masker der går til 10 cm og slå ca. 1,5 gang mere op. Husk at vaske din strikkeprøve efterfølgende, før du måler.
    5. Mål din strikkeprøve med en maskemåler, så du ved hvor mange masker, du selv strikker på 10 cm. Man kan nemlig ikke altid regne med, hvad der står på banderolen. Hvis du strikker på større eller mindre pinde, vil strikkefastheden også ændre sig.
    6. Tegn en ny skitse i en større udgave end dine første skitser, hvor du bliver helt specifik med hvilken slags indtagninger/udtagninger, du ønsker. Skal der være et mønster i struktur eller i farve? Hvor skal det starte og slutte osv. Jeg plejer at finde inspiration i naturen, mønsterbøger, på Pinterest og Instagram. Bestem dig for, hvilken metode du vil strikke ud fra. Top-down eller nedefra. Tegn, tegn og tegn. Får du flere dele, så tegn dem alle og skriv mål.
    7. Omregn nu alle dine mål til masker, så du præcis ved, hvor mange masker, der skal være i bredden, i halsen, til ærmet osv. Det gør du med dette simple regnestykke: Antal cm / 10 x strikkefasthed. Så hvis jeg nu vil strikke en vest til mig selv og har målt mig selv rundt om hoften – Lad os sige, at det ca. er 90 cm inkl. bevægelsesvidde og min strikkeprøve på 10 indeholder 27 m i bredden, så er regnestykket 90 / 10 x 27 = 243. 243 masker i alt. På samme måde, kan du, når du har halsens mål regne ud hvor mange masker, den skal slutte med. Ud fra dette kan du så regne antal indtagninger med dette simple regnestykke: Antal m ved hofte (-) antal m i hals = Antal indtagninger, du skal lave. Strikker du oppefra og ned, og skal lave udtagninger, er regnestykket det samme. M ved hofte (-) m til hals = Antal m, du skal tage ud. Strikker du raglan, kan du dividere tallet med 8 (antal steder, du laver udtagninger) og så har du alle de omg, hvor du skal lave raglan-udt. Du skal huske, at hvis du har bredden i fladeareal, skal du gange det med 2. Der er selvfølgelig flere regnestykker i det, end jeg lige har vist her, men man får løbende forståelsen for det. Det er faktisk ret simpel matematik, når det kommer til stykket. Alternativt kan jeg også anbefale dig at bruge MAMAs opskriftomregner. Den er en stor hjælp, hvis du har en grundopskrift, du skal have ændret til at passe dig bedre, eller hvis du skal lave flere størrelser af dit design.
    8. Klar, parat, STRIK! Men skriv alt ned undervejs. Du tror du kan huske det, men det kan du højst sandsynligt ikke. Jeg taler af bitter erfaring.

    Men, men men.. Det allervigtigste er altså TÅLMODIGHED! For det tager ikke ét forsøg, ej heller to. Hvis du er heldig, kan du måske få noget brugbart på 3. forsøg.